Japonské houby shiitake a hlíva ústřičná ohromí zdravotními benefity

Houby mají v kuchyni zvláštní místo. Buď je milujete, anebo je nenávidíte. Pokud patříte do skupiny těch, kteří se jim vyhýbají, zpozorněte. Například shiitake a hlíva ústřičná jsou zdraví prospěšné a obsahují cenné vitamíny. Milovníci hub mají zelenou a mohou si z nich připravit pokrmy pyšnící se lahodnou chutí.

Shiitake a hlíva ústřičná jsou hojně používané v asijské kuchyni, ale v posledních letech si je oblíbili i čeští konzumenti. Pakliže houby z jakéhokoliv důvodu prostě nepozřete, dopřejte je jako 100% extrakty nacházející se s doplňcích stravy. Tyto přírodní produkty obsahují ideálních poměr aktivních látek.

Hlíva ústřičná

Foto: Archiv superionherbs.cz

Tento druh houby roste po celém světě a je nedílnou součástí mnoha kuchyní. Její použití je všestranné. Lze ji přidat do hotových jídel, naložit ji do octa, konzervovat i usušit. Velmi populární je prášek z hlívy ústřičné určený k dochucení pokrmů. Hlíva se pyšní zdraví prospěšnými látkami (vitamíny skupiny B, esenciální aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, polysacharidy a betaglukany), které dokážou snížit hladinu cholesterolu v krvi, zbavují tělo infekcí a podílí se na tvorbě červených krvinek. Hlíva se používá také proti zánětlivým, virovým, bakteriálním a plísňovým onemocněním, dokonce i při ekzému a popáleninách.

Shiitake

Houževnatec jedlý neboli shiitake pochází z východní Asie, roste na kmenech listnatých stromů a v Číně mu říkají voňavá houba. Shitake má nasládlou chuť, a proto ozvláštní pokrmy s masem i zeleninové saláty. I tuto houbu lze různě připravovat. Chutná je čers

tvá i sušená. Obsahuje mnoho cenných látek, a proto si ji oblíbili zejména vegetariáni. Obsahuje betaglukany, které mají pozitivní účinky na imunitní systém. Její nedílnou součástí je také eritadenin, a ten snižuje cholesterol v krvi. Nesmíme opomenout ani vitamíny B2, B6, D, selen, mangan, zinek.

Shiitake i hlíva ústřičná jsou chutné houby a pro všechny, kteří jim však neholdují, jsou určeny doplňky stravy s jejich extrakty. Jejich výhodou je maximální účinnost, protože jakoukoliv přípravou se v houbách vitamíny ztrácejí.

Foto: Archiv superionherbs.cz

Diskuze

Scroll to Top
Web vyrobili ve Webklient.cz