S příchodem podzimu si na své přijdou i milovníci tradičních podzimních výlovů rybníků v Hradci Králové. Městské lesy pořádají většinu výlovů v pracovních dnech, aby však vyhověly zájmu veřejnosti, dva připravily na volné dny. O sobotách 27. října a 17. listopadu tak budou mít zájemci možnost vidět práci hradeckých rybářů na vlastní oči, na místě navíc nějakou rybu ochutnat nebo si šupináče právě vyloveného z vody koupit a odnést domů.
Prvním rybníkem, který lesníkům vydá své plovoucí bohatství před zraky veřejnosti, bude 27. října Datlík ležící mezi Roudničkou a Novým Hradcem. Výlov začne zhruba o půl osmé ráno a od devíti hodin do poledne bude možné si na přilehlých sádkách čerstvé ryby koupit. Pořídit zde bude možné především kapry, ale v omezené míře i další druhy, třeba štiky, candáty nebo amury. Na místě nebude chybět ani občerstvení nejen v podobě horkých i studených nápojů či tradičních klobás, ale připraveny budou také grilované nebo smažené ryby. Parkování návštěvníků výlovu bude možné na louce u sjezdu z Hlavní ulice. Podobný program nabídne také druhý veřejný výlov v sobotu 17. listopadu, kdy přijde na řadu lesní rybník Výskyt. Také tady lesníci lidem umožní bezproblémový příjezd autem do míst poblíž rybníka. S autem bude možné mimořádně dojet až na odstavnou plochu za hájovnou Černá stráň, kterou veřejnost zná spíš pod názvem U Dvou šraňků.
Vylovené tržní ryby lesníci převezou do sádek, kde se vyčistí a počkají na předvánoční prodej, malé násadové ryby vrátí zpět do rybníka, aby dorostly. Cena vánočních kaprů by se v porovnání s loňskem měla změnit jen nepatrně. Kilogram výběrového kapra o hmotnosti vyšší než dvě a půl kila bude stát 93 korun, kilo menšího kapra přijde na 89 korun. Čerstvé ryby lze koupit celoročně každý čtvrtek odpoledne na sádkách u hájovny na břehu rybníka Datlík. Kromě kaprů zde lesníci nabízejí třeba štiky za 255 korun za kilo, candáty (350), amury (120) či pstruhy a siveny. Kilo obou těchto dravých ryb přijde na 165 korun.
Městské lesy prodávají své kapry pod značkou Hradecký kapr, čímž chtějí zdůraznit jejich výjimečnou kvalitu a chuť. Jejich odchov totiž probíhá z velké části v odbahněných rybnících s písčitým dnem, takže nemají bahenní příchuť. Společnost Městské lesy Hradec Králové obhospodařuje celkem 40 hektarů rybníků v majetku města s rybí osádkou čítající přibližně 12 tun.