Vaflovače v profesionální gastronomii 

Vafle se už léta těší stálé a neutuchající oblibě – dají se podávat na sladko, avšak i ve verzi nasucho. Jejich výroba je rychlá a jednoduchá a používá se k ní gastronomický vaflovač. Jeho možnosti se neomezují pouze na tradiční vafle, proto si své čestné místo měl najít nejen v provozovnách specializovaných na tyto charakteristické vafle, ale také v cukrárnách a kavárnách a dokonce i v elegantních restauracích. Který model vaflovače je nejlepší vybrat a na co si dát pozor, aby splnil vaše očekávání?

Typy gastronomických vaflovačů

Vaflovače pro gastronomii se mezi sebou liší velikostí, tvarem a počtem ohřívacích desek. K výběru máme jednoduché vaflovače a dvojité vaflovače, což umožňuje vybrat si zařízení šité na míru potřebám a specifikům každé provozovny. V obou variantách najdeme zařízení, která umožňují pečení vaflí v různých tvarech a velikostech. Některé modely podvojných vaflovačů nabízejí dvě různá provedení (vzory) ohřívacích plotýnek a možnost jejich nezávislého ohřevu. Existují i ​​specializovaná zařízení sloužící na pečení např. zmrzlinových oplatek, donutů, křupavých sendvičů, tradičních lívanců nebo specifického druhu vaflí, např. belgických vaflí, nazývaných také bruselské vafle, vaflí ve tvaru zmrzliny na špejli nebo bagetky. Možností je opravdu mnoho, díky čemu můžete svým zákazníkům nabídnout něco nevídaného a vzácného. Vaflovače lze také použít k pečení vaflí na Valentýna, Vánoce a další zvláštní příležitosti.

Na co si dát pozor při výběru vaflovače

Výběr vaflovače se zdá jednoduchý a bezproblémový, ale vyplatí se věnovat pozornost pár důležitým prvkům, které mají rozhodující vliv na jeho funkčnost. Profesionální vaflovač by měl mít příslušné atestace umožňující kontakt zařízení s potravinami, být vyroben z nerezové oceli a být vybaven termostatem s plynulou regulací teploty, ergonomickými, nezahřívajícími se rukojeťmi a automatickým spínačem chránícím před přehřátím. Nejdůležitější částí vaflovače je topná deska, proto stojí za to se na ni podívat zblízka a podrobněji. Průmyslová vaflovač by měla mít pevnou, hliníkovou, litinovou nebo teflonovou ohřevnou desku pokrytou speciálním povlakem, který eliminuje lepení těsta. Při častém používání funguje keramický nebo teflonový povlak velmi dobře, ale je třeba pamatovat na to, že pokud dojde k poškrábání nebo poškození druhého typu povlaku, zařízení by se již nemělo používat. Důležitý je také výkon zařízení. V případě gastronomických zařízení by se měl pohybovat v rozmezí 1500-2200 wattů. Stojí za to pamatovat si jedno pravidlo – čím vyšší je výkon zařízení, tím rychleji je připraven k práci. Pokud disponujeme v kuchyňském prostoru omezeným prostorem a nelze vtěsnat další zařízení, existuje řešení – stačí zvolit vertikální model.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Tvorba webových stránek: Webklient