Tradiční slavnosti mladého vína na náměstí Jiřího z Poděbrad

Svatý Martin na bílém koni přijede na Jiřák letos posedmé, aby prezentoval mladá tuzemská vína tradiční pečenou husu. Tradiční slavnostní přípitek 11. 11. v 11 hodin, 11 minut a 11 vteřin letos připadá na sobotu.

Svatomartinská vína jsou první vína z podzimního sběru. Na trh bývají uvedena již několik týdnů po sklizni a jsou určena k rychlému spotřebování. Sami vinaři doporučují, aby bylo víno vypito do jara. Ani poté mu ale zkažení nehrozí, jen ztrácí na svěžesti. Oslavy spojené s otevíráním mladých vín pocházejí již z dob císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Tento den symbolizoval konec sklizně, završil zemědělský rok a oznámil začátek zimy.

Svátek svatého Martina byl v minulosti brán jako uzávěrka ročního hospodářského cyklu a poslední příležitost k hodokvasu a veselici. Přinášel tedy i výplaty zaměstnancům a současně povinnost vyrovnání různých daní, desátků a dalších poplatků. Ty byly místo peněz často řešeny naturáliemi a husa tak mnohdy sloužila jako „platidlo“ už jen proto, že přes nastávající krušnou zimu by pro hospodáře znamenala hladový krk navíc. Souhrn všech těchto okolností vedl k tomu, že právě v tento den se husa stala hlavní protagonistkou oslav.

Převzato ODTUD

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Tvorba webových stránek: Webklient