Search
Close this search box.

Přes tři desítky bezplatných kurzů češtiny připravily pro Ukrajince střední školy na severu Moravy a ve Slezsku

Bezplatné kurzy českého jazyka mohou navštěvovat Ukrajinci prchající do Moravskoslezského kraje před válkou. Kurzy určené dospělým jim mají pomoci začlenit se do naší společnosti a najít si u nás práci. Tři desítky kurzů se konají ve středních školách zřizovaných krajem napříč regionem, od Třince až po Krnov. Moravskoslezský kraj na tyto kurzy školám finančně přispívá.

Celý článek »

Česko podpoří kurzy jazyka pro ukrajinské děti téměř 1,5 miliardou

Ministerstvo školství vyhlásilo dvě dotační výzvy na dnes zveřejnilo dvě výzvy vedoucí jazykové adaptaci dětí ukrajinských běženců. První je určena na jazykové kurzů v českém jazyce pro děti cizince migrující z Ukrajiny, druhá na zřízení a provozování tzv. adaptačních skupin pro děti cizince migrující z Ukrajiny. Jazykové kurzy i adaptační skupiny budou probíhat v období od 1. 4. 2022 do 31. 8. 2022. 

Celý článek »

Ukrajinské řidičáky u nás platí, auta zde mohou jezdit bez registrace i STK půl roku

Ukrajinské řidičské průkazy v ČR platí, předpisy v oblasti vozidel na současnou situaci pamatují. Lidé z Ukrajiny prchající před ruskou agresí do ČR řeší nebo budou řešit spoustu praktických otázek svého fungování v České republice. Mimo jiné i používání svých dokladů k řízení vozidel či používání a nákup aut samotných. Přinášíme souhrnnou informaci na jednom místě. Řidičské průkazy vydané na Ukrajině Ukrajinští řidiči mohou zcela v souladu s platnými zákony v České republice řídit automobily se svým národním řidičským průkazem. Je to možné u dokladů, které odpovídají vzoru řidičského průkazu stanoveného Úmluvou o silničním provozu (Vídeň  1968). To, že ukrajinští řidiči nevlastní evropský řidičský průkaz tedy

Celý článek »

Za strachem z očkování dětí proti COVID-19 jsou dezinformace, fake news a nepodložené fámy na sociálních sítích

Pandemie COVID-19 nadále je součástí našeho všedního života, které bychom se již nejraději zbavili. Nejlepší metodou, jak toto můžeme uvést do praxe je prevence, do které zařazujeme pravidelnou dezinfekci (rukou nebo různých ploch), nošením respirátorů a očkování. Samozřejmě spousta z nás trápí případné vedlejší účinky vakcinace, ale především si děláme starosti, že by se něco mohlo stát našim ratolestem. Strachy však pramení z nedostatku informací a také dezinformací, kterými se dnes sociální sítě a internet doslova hemží.

Celý článek »

Nepřezouváte? Nehoda na letních pneumatikách v zimě vás může vyjít hodně draho

Současná pravidla pro jízdu na zimních pneumatikách hovoří jasně. V období od 1. listopadu do 31. března jimi musí být vozidlo vybaveno, pokud je, nebo se může na vozovce vyskytovat námraza, souvislá vrstva ledu či sněhu. A jsou rovněž dané úseky, kde je použití zimní sady povinné automaticky. Pokud tedy v lednu vyjede řidič jižní Moravě, když jsou 2 stupně nad nulou za nákupem na letních pneumatikách, pravidla teoreticky neporušuje. Ovšem do okamžiku, kdy dojde k nehodě, pak se může spořivost řidičům nevyplatit.

Celý článek »

Přidejte na platy sester a není třeba další očkovací centra, vzkazuje lékař zdravotním pojišťovnám i vládě

„Velice by pomohlo, kdyby pojišťovny přispívaly jednorázově na plat sester, které by bylo možné zaměstnat po dobu očkovací sezony. Tím by se pokryly náklady na přesčasy a zároveň by nebylo potřeba dalších očkovacích center, protože síť praktických lékařů je již vybudovaná a funguje více méně v celé České republice. Také mnoho praktiků by bylo motivováno s očkováním začít. Do teď, vzhledem k časové náročnosti a neodpovídajícímu finančnímu ohodnocení, se zapojil jich jen zlomek,“ říká praktický lékař MUDr. Rodion Schwarz.

Celý článek »

Kladno se chystá prodat pozemek pro mrakodrap za zlomek tržní ceny firmě advokátů pracujících pro město

Vedení Kladna pokračuje v prodejích městských pozemků za podivně nízké ceny. Poté, co koalice Volby pro Kladno, KSČM a dvou zastupitelů zvolených za ANO navzdory ostré kritice prosadila v dubnu prodej pozemků v Motyčíně, se nyní chystá prodávat více než 7.000 m2 u Růžového pole. Jde o pozemek, o němž se vloni mluvilo v souvislosti se stavbou „kladenského mrakodrapu“ – a který se tehdejší rada složená ze zástupců ODS, hnutí Kladeňáci a SPD nakonec rozhodla neprodávat. Nyní je prodej znovu ve hře. Za lukrativní pozemek přitom podle rozhodnutí rady připadne městu jen zlomek tržní ceny. Kupujícím by měla být firma

Celý článek »

Zprávy

Zprávy z České republiky. Nejrychlejší české noviny, informace a zajímavosti. Přispějte svými tipy i vy. Pište na redakce@domacinoviny.cz. Domácí noviny píší lidi pro lidi. Čtete nejnovější zprávy z Česka, Moravy a Slezska.

Poslední články

Tvorba webových stránek: Webklient