Školní kuchařky z Klobouků si vyvařily stříbro

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky uspořádala soutěž Nejlepší kuchař roku 2018 ve společném stravování. Druhé místo si z Prahy odvezl tým kuchařek ze Základní školy Valašské Klobouky s plněnou telecí kýtou, bramborovo-brokolicovým pyré a mrkví v máslové emulzi.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky uspořádala soutěž „Nejlepší kuchař roku 2018 ve společném stravování“ pro všechny kuchaře a kuchařky ze všech typů hromadného stravování v České republice. Přihlášená menu v kategorii „Nejchutnější oběd v základní škole“ musela splňovat přísné nutriční nároky a finanční limit 25 korun za hlavní jídlo. Aby se menu mohlo přihlásit do soutěže, muselo být na jídelním lístku školní jídelny.

V prvním korespondenčním kole hodnotila anonymně zaslané obědy odborná porota. Posuzovala vhodnost použitých surovin a jejich vyváženost, nutriční hodnoty, technologický postup přípravy a samozřejmě i chuť a barevnou lákavost pokrmů. Deset týmů s nejvyšším počtem bodů pak postoupilo do celorepublikového finále v Praze.

Kuchařky ze základních škol v náročném gastronomickém klání dokázaly, že špatná pověst školních jídelen, kterou si jako celek vysloužily v minulosti, je dnes jen nespravedlivě omílaným klišé. A že některé týmy ze školních jídelen dokážou předvádět výkony hodné kuchařů ze špičkových restaurací. Výkony soutěžících posuzovala porota složená z odborníků na výživu a stravování, zástupců asociace kuchařů a cukrářů (včetně jejího prezidenta Miroslava Kubce), zástupce generálního partnera – velkoobchodu Makro, herečka Markéta Hrubešová, profesionální kuchaři, ale také žáci ze základní školy, pro které jsou školní obědy určeny v první řadě.

Vítězkami se staly kuchařky z centrální kuchyně Třebíč s drůbežím závitkem se špenátem, karotkovou rýží a salátem z trhaných listů. Druhé místo si z Prahy odvezl tým kuchařek ze Základní školy Valašské Klobouky s plněnou telecí kýtou, bramborovo-brokolicovým pyré a mrkví v máslové emulzi. Na třetím místě se umístil tým ze základní školy Plzeň se špagetami s čerstvým okounem a grilovanými cherry rajčátky a bylinkami.

„Recepty byly opravdu originální a řada z nich by uspěla i v restauracích,“ říká Miroslav Kubec, který má zkušenosti z několika michelinských restaurací. „Připravit menu za 25 korun, které navíc splní přísná výživová i chuťová kritéria, není jednoduchý úkol. Kéž by všechny školy dosahovaly stejných kvalit jako finalisté,“ dodává.

Převzato ODTUD

Scroll to Top
Web spravuje Webklient