Žacléř je opakovaně upozorňována a dotazována na chřadnutí nově vysazených lip v Betlémě způsobené listokazem. Již v jarních měsících město oslovilo firmu, která provedla výsadbu a žádali o napravení a návrh postupu. Může se zdát, že s tím tzv. „nikdo nic nedělá“ a vlastně je to pravdou, avšak tento postup je cílený. Zde vysvětlení od odborníků:
„Listokaz zahradní je běžný škůdce. Pro jeho vývojový cyklus (vajíčko, larva, kukla, dospělec) se objevuje ve vlnách, cca jednou za čtyři roky je výskyt hojnější. Pokud není přemnožení listokaze značné, jeho řady plení spolehlivě ptáci. Pokud dojde k jeho přemnožení je možné ho likvidovat insekticidem. Nyní se mohou použít k tomu určené přípravky většinou založené na bázi organofosfátů nebo karbamátů, například Basudin 10G, Diazinon 10G, Furadan, Vydate 10 G, Marshal suSCon a jiné. Tyto přípravky se aplikují postřikem nebo bývají většinou v granulované formě a v doporučených dávkách (viz etiketa přípravků) se zapravují do půdy na ohrožených plochách , nebo přisypávají k sazenicím do jamky při sadbě. Množství přípravku, které se tímto způsobem dostane do půdy nebo na list, bývá značné a přípravky jsou to dosti razantní, proto je třeba důsledně dbát na ochranu zdrojů vod a zdraví pracovníků, provádějících tyto práce. Jedná se o silné jedy, nebezpečné pro všechny druhy hmyzu, i užitečné, především ptáky, ryby. Hrozí otrava i domácích zvířat. Takže použití těchto prostředků je velmi krajní řešení a velmi dvojsečné. Ve veřejném prostoru bych se mu vyhnula a nedoporučuji jej. Brouk se nažere, naklade vajíčka do půdy a uhyne. Ožrané květy a listy jsou spíš kosmetickým problémem než existenčním.“

Fenomén dubajské čokolády: Od těhotenské chuti k virálnímu hitu
Vzpomínáte si, jak jste poprvé viděli video, kde někdo rozlamuje tlustou čokoládovou tabulku a uvnitř se objeví zlatavé, křupavé překvapení s pistáciovou náplní? Dubajská čokoláda