Kuchaři z plzeňských jídelen se zúčastnili kurzu francouzského vaření

V rámci probíhajícího festivalu francouzské kultury a kuchyně Bonjour Plzeň připravila 10. školní jídelna Plzeň společně s Alliance Française ve středu 7. listopadu odpolední kurz vaření s francouzskými kuchaři.

Ten byl určen kuchařům a kuchařkám nejen z plzeňských školních jídelen. Francouzského odpoledne ve školní jídelně na náměstí Míru se zúčastnila také náměstkyně pro oblast školství a sociální věci Eva Herinková společně s vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škubalovou.

Francouzští kuchaři ukázali kuchařkám a kuchařům z 2. a 12. základní školy, 10. a 11. školní jídelny, 70. mateřské školy, základní školy z Černic, Základní školy Dobřany a Základní školy Nezvěstice, jak připravit francouzskou cibulačku s gratinovaným toastem, krůtí blanquette (ragú z bílého masa) a rýží pilaff a tradiční francouzský citrónový koláč.

„Jsem velmi ráda, že v 10. školní jídelně na náměstí Míru vzniklo za finanční podpory města Plzně nové vzdělávací středisko pro kuchaře a kuchařky z našich školních jídelen. Nově tak nemusí za vzděláváním dojíždět, ale kuchařští mistři nejen z České republiky, ale i ze zahraničí zde mohou předávat své znalosti, zkušenosti a um našim kuchařům,“ připomněla vznik centra náměstkyně Eva Herinková a dodala: „Díky tomuto kurzu mohou děti v Plzni ochutnat mezinárodní kuchyni a přiblížit si země, o kterých se učí v zeměpisu.“

10. školní jídelna, vybavená 11 pracovišti – 10 pro kurzisty a kuchařského lektora, získala v roce 2015 certifikát Jídelna snů od mezinárodního společenství Slow Food. „Ten nás zavazuje nejen připravovat pokrmy zdravě a chutně z čerstvých, místních a sezonních surovin, ale také podporovat kulturu stolování a vést malé strávníky ke správným stravovacím a společenským návykům,“ vysvětlila ředitelka 10. školní jídelny Olga Süssová.

„Jsem moc ráda, že můžeme nabídnout všem prostor pro výměnu zkušeností, které posunou stravování u nás zase někam výše. V rámci našich připravovaných programů dostanou příležitost jak lektoři kurzů, tak kuchaři z jiných regionů i kuchaři z komerční sféry. Spolupráci přislíbili i velké kuchařské hvězdy české gastronomie. Naše jídelna bude nabízet kurzy vaření jak pro pracovníky školních jídelen, tak i v rámci svojí doplňkové činnosti široké veřejnosti,“ doplnila Olga Süssová.

Děti z 10. základní školy ve své jídelně letos ochutnaly dvě speciální menu. Před letními prázdninami pro ně jídelna připravila ochutnávku Z hlubin oceánu, v říjnu u příležitosti sto let od vzniku samostatného Československa ochutnali malí strávníci, co se jedlo před sto lety, a v adventním čase pro ně kuchaři připraví zdravé vánoční mlsání.

Převzato ODTUD

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Na co si dát pozor při výběru fotovoltaiky a tepelného čerpadla?

Výběr fotovoltaického zařízení a tepelného čerpadla znamená investici, která bude mít vliv na naši budoucnost. Je důležité si uvědomit, že výběrem správného systému můžeme ušetřit spoustu peněz a snížit naši uhlíkovou stopu. Proto se při výběru obou zařízení musíme zaměřit na některé klíčové body, abychom měli jistotu, že jsme udělali nejlepší možnou volbu.

Znáte hlavní města světa?

Světové metropole jsou města, která hrají klíčovou roli v globálním ekonomickém, kulturním a politickém systému. Tyto města často představují kulturní a historická centra, kde se nacházejí ikonické stavby, muzea a památky. Tento kvíz se zaměřuje na hlavní města největších světových ekonomik a stává se tak skvělou příležitostí procvičit si své znalosti o hlavních městech po celém světě.

Co je CE certifikace a pro koho je důležitá?

Označení CE je důkazem, že výrobce nechal výrobek posoudit a ten splňuje zdravotní, bezpečnostní a environmentální požadavky. Tahle certifikace vám jednak dodá na důvěryhodnosti, jednak