Co všechno je potřeba udělat, aby trenérský tým mohl své svěřence přivést k prvnímu tréninku na ledovou plochu? Vyrobit kvalitní led je opravdová alchymie. „Když se vyhraje, mohou za to hráči. Když se prohraje, může za to špatný led,“ vtipkuje se ve strojovně s Karlem Hartlem, šéfem ledařů. O ledové plochy hokejových indiánů pečují v nepřetržitém provozu.
Co se vlastně pod ledovou plochou nachází?
Pod ledem je rovná betonová plocha. Asi tak 3 cm pod povrchem betonu jsou trubky, ve kterých je kapalný čpavek, který plochu chladí. Pod tím je zase beton a pak izolace a vyhřívání, aby to nepromrzalo dolů, ale aby to mrzlo nahoru.
Když se dívám na ledovou plochu, vidím led bílý, čím je to způsobeno?
Je to tím, že betonová plocha pod ledem je natřená speciální bílou barvou. Aby na ledě byly dobře vidět kruhy, čáry a puk.
Lajny a kruhy na ledě se barví nebo pokládají?
Lajny, kruhy i reklamy se dělají stejnou technologií, ze speciálního papíru, který se pokládá na tenkou, asi dvoucentimetrovou vrstvu ledu. Po položení se papír lehce zakropí vodou, jako když zaléváte zahradu. A pak teprve přijde další cca dvou centimetrová vrstva vody.
Používá se nějaké měřící technologie, aby lajny a kruhy byly přesné?
Na vhazovací buly jsou navrtané dírky, na kruhy se používá takové speciální velké kružítko. Firma, která lajny a reklamy pokládá, má na to speciální přípravky. Jsou velmi dobře vybavení.
Jak promrzá led přes položený papír? Nezpůsobuje to problémy?
Ledu to nevadí, ten papír je perforovaný a promrzání přes něj není žádný problém.
Jaký je tedy postup tvorby ledu po jednotlivých krocích?
Nejdříve se začne čpavkem chladit plocha, ta měla teď, než jsme ji začali chladit, 26 stupňů. Musíme chladit pomalu, aby se neroztrhal beton, na takových -5 stupňů. Tentokrát jsme čekali nějakých 30 hodin, než se plocha ochladila. Pak začneme stříkat vodu, ale nejprve jen tak lehce zakropit klasickou hasičskou hadicí, aby se udělala na betonu vrstvička. Pak se postupně nanáší další vrstvy, až máme cca jeden centimetr, pak můžeme teprve nastříkat, jak tomu my říkáme celou hladinu. Dostaneme se na dva centimetry. Tloušťka ledu se měří na stálých určených místech. Pak to seřízneme rolbou, uděláme plochu do hladka, vhodnou pro položení kruhů, čar a reklam. Pak se to opět lehce zakropí, aby se udělala tenká vrstva. Pak se pokračuje hladinou, protože ideální vrstva ledu je přibližně 3,5 – 5 cm. To je optimální.
Co nejvíce ovlivňuje kvalitu ledu?
To se těžko řekne, protože těch faktorů je strašně moc. V první řadě je to zkušenost a přístup k úpravě ledu. Zkušenosti konkrétního člověka, který led připravuje. Další velmi důležitý faktor je, na kolik se chladí plocha. Když ten led bude měkký, tak se kluci hrozně nadřou a navíc jim to nebude klouzat. Když bude zase moc tvrdý, štípe se a na ploše zůstávají veliké díry. Je potřeba najít ten kompromis mezi tím a zohlednit množství diváků na stadionu, venkovní teploty, vlhkost vzduch. Těch faktorů pro kvalitu ledu je opravdu spousta.
Dokáže třeba kvalitu ledu ovlivnit i kvalita vody, třeba rozdíl mezi tvrdou a měkkou vodou?
Určitě na tom záleží, my tohle ale ovlivnit nedokážeme. Voda se upravuje v kondenzátorech, hlavně proto, aby nevznikaly usazeniny. V Plzni je tvrdší voda, říkám ale znovu, že stejně nejvíce záleží na člověku, který led připravuje. Proto my tu máme Pavla Kotoru, který se tím zabývá už 30 let a ty zkušenosti prostě má.
Jak dlouho trvá udělat led od začátku chlazení plochy do konce, kdy mohou na led vjet hráči?
Je to zhruba týden. Led je dostatečně pevný, dá se na něm trénovat, ale je potřeba led jak my říkáme, zabruslit. Musí vyzrát. Led vyzraje tím, že se na něm bruslí a že se upravuje rolbou, seřezává, nanáší se teplá voda přibližně v poměru 1:1. Což trvá zhruba tak týden. Takže na první přátelské utkání s Motorem České Budějovice bude led 100 % připraven.