Jídlo doma také platíte, tak proč by mělo být zadarmo v nemocnici. Tak argumentuje bývalý poslanec Miroslav Kalousek v reakci na snahu ministerstva zdravotnictví změnit více než půlstoletí starý nemocniční jídelníček.
Kalousek podotkl, že místo toho, aby se nemocnice snažili o tzv. zdravou výživu, když mění tradiční ale i neoblíbenou UHO omáčku za tresku a kuskus, tak by se mělo řešit to, zda vůbec dává smysl, aby bylo stravování v nemocnicích zadarmo.
„Peníze ze zdravotního pojištění jsou limitované a čím více toho projíme, o to horší budeme mít péči,“ podotkl na svém twitterovm účtu politik.
Názory na zdravou výživu se vyvíjí, O.K. Problém však vidím v tom, že stravování v nemocnici máme zdarma. Škodíme tím sami sobě. Peníze ze zdravotního pojištění jsou limitované a čím více toho projíme, o to horší budeme mít péči. Doma také nejíme zdarma. https://t.co/wWCO4FhLTX
— Miroslav Kalousek🇺🇦🇨🇿 (@kalousekm) June 22, 2021
„Nic proti lepší stravě, ale zaplaťme si ji. Doma také jíme a platíme si za to. V nemocnicích ročně projíme miliardy, které pak chybí na výkony a pořádáme sbírky pro výkony, které nechce pojišťovna zaplatit, protože na ně nemá. Nemá na ně, protože jsme to prožrali. Absurdní,“ dodává Kalousek.
Nemocnice přitom vcelku nové doporučení ministerstva, na kterém pracovní skupina dělala tři roky, vítají, i když tvrdí, že důvodů proč se v nemocnicích vaří tak, jak se vaší, je více. „Zastaralé receptury, mizerná technologie v kuchyni, blbě placený a nemotivovaný personál, důvodů je spousta. Bohužel je to boj, tak nějak doufám, že nová metodika nám pomůže zlepšit i tyhle věci, protože na koleně to dělat nejde,“ říká Jan Hutař, nutriční terapeut a vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Nové Město na Moravě.