Search
Close this search box.

Kvůli rozsáhlému požáru lesa u obce Raspenava byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu

V souvislosti se silným větrem a podzimem téměř beze srážek zasahují hasiči Libereckého kraje v posledních dnech u požárů travních a lesních porostů. Přes víkend mají za sebou 17 takových událostí. Lidé jsou často při manipulaci s otevřeným plamenem neopatrní nebo se jim pálení vymyká kontrole.
Pondělní den (15. 10. 2018) tráví od brzkého rána 16 jednotek hasičů v těžkém terénu ve svahu mezi obcemi Raspaneva a Oldřichov v Hájích, kde došlo k požáru lesního porostu. Požár zasáhl plochu o rozloze 5 – 6 ha. Hašení bukového lesa komplikuje velké převýšení a skalnatý terén se spoustou strží, do kterého nemohou hasiči najet svou těžkou technikou. V provozu je přes 600 metrů hadic. Hasiči likvidují požár šesti proudy vody. Hasební látka je na požářiště dopravována kyvadlově pomocí cisternových automobilových stříkaček, ale vzhledem ke vzdálenosti vodního zdroje a špatně přístupnému terénu použili hasiči také metodu leteckého hašení pomocí vrtulníku se závěsným vakem (bambivakem). Do této chvíle bylo provedeno 40 shozů vody. Vrtulník nyní velitel zásahu stáhl (13:00 hodin). K požářišti vede jen úzká lesní cesta, na kterou se nevejdou dvě cisterny vedle sebe a kyvadlová doprava ze 4 km vzdáleného Šolcova rybníka je tak částečně omezena. Ze stanice Česká Lípa dopravili příslušníci velkokapacitní čerpadlo HFS SOMATI. Zařízení čerpá 3000 – 5000 litrů vody za minutu a odpovědná jednotka hasičů pomocí něj plní cisterny.

Jde o náročný zásah. Cílem hasičů je požár lokalizovat a ohraničit tak, aby se již dál nešířil. Podle odhadu velitele zásahu to bude trvat přinejmenším do večera. Každopádně požár v přírodním prostředí takového rozsahu je jednoznačně dlouhotrvajícím zásahem, jehož následky mohou být likvidovány až několik dní.

Aktualizace 15. 10. 2018 14:00 hodin:

13:54 hodin nahlášena lokalizace. Požár se dále nešíří. Jednotky zůstávají na místě zásahu a dohašují skrytá ohniska požáruna ploše bezmála šesti hektarů lesního porostu.

Aktualizace 15. 10. 2018 20:00 hodin:

Kvůli blížícímu se soumraku, špatné viditelnosti a rizikovému terénu přerušil v 18:00 hodin velitel zásahu hasební práce. Jednotky se do lesů v okolí Viniční stezky nedaleko Raspenavy vrátí v úterý v 8:00 hodin. Provedou důkladný průzkum požářiště a dohasí skrytá ohniska rozsáhlého požáru. Příčina vzniku požáru je stále v šetření vyšetřovatelů HZS LK, kteří budou v práci pokračovat taktéž v úterý dopoledne.

Aktualizace 16. 10. 2018 12:00 hodin:

Ve středu ráno vyjela na místo události jednotka profesionálních hasičů z Raspenavy, která provedla průzkum požářište. Bylo zjištěno pět skrytých ohnisek. Velitel zásahu na pomoc povolal dobrovolné kolegy. Celkem na místě zasahovalo 6 jednotek hasičů. Kteří během středečního dopoledne využili k úplné likvidaci požáru 27 000 litrů vody z přilehlého Šolcova rybníku. Ve 12:00 hodin byl zásah ukončen. Na místě proběhlo šetření příčiny vzniku požáru. Vyšetřovatel HZS LK stanovil jako pravděpadobnou příčinu nedbalostní zacházení s otevřeným ohněm.

Převzato ODTUD

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Tvorba webových stránek: Webklient